Francis Demuynck over 'Kofonds'
Francis Demuynck over 'Kofonds'

Dag Francis,

KOFonds, wat moet ik me daar bij voorstellen?

Ik werk als zelfstandig consultant, en twee jaar geleden wou ik een verzekering gewaarborgd inkomen afsluiten.  Ik werk full time, mijn partner ook, maar als je als zelfstandige jouw inkomen ziet wegvallen, wat dan ?

Je bent als zelfstandige toch aangesloten bij een sociale verzekeringskas?

Tja, maar als je als zelfstandige ziek wordt, dan zit je plots met een heel beperkt inkomen. Als zelfstandige in hoofdberoep ontvang je zo’n 62 euro per dag, bruto.  Dit komt neer op zo’n 12 tot 1300 euro netto per maand. 

Dus, je nam een verzekering gewaarborgd inkomen?

Dat was de bedoeling, maar ik werd door mijn verzekeringsmaatschappij geweigerd.  Ik heb een allergieprobleem, en de medicatie zorgt voor waarden in mijn bloed die niet zo goed zijn.

Ai, dat moet pijn doen. Maar je vond een alternatief?

Ja, in Nederland vond ik het Broodfonds.  Het is een netwerk van ondernemers die elkaar steunen in geval van ziekte.  Ik vond het een schitterend idee, en wat merkwaardig was : ik vond dit niet in België terug. 

Dus dacht je, ik doe dit zelf ?

Inderdaad, zo is KOFonds ontstaan. KOFonds staat voor het Kleine Ondernemers Fonds, een solidair netwerk voor ondernemers.  In zo’n vereniging neemt iedereen het engagement op om elkaar financieel te ondersteunen als iemand binnen het netwerk ziek of arbeidsongeschikt is.

Een zieke ondernemer wordt binnen het KOFonds door collega-ondernemers geholpen met een schenking.

Dus als je ziek wordt, ontvang je schenkingen ?

Ja, iedereen binnen de vereniging schenkt een klein bedrag, waardoor het zieke lid een extra netto inkomen ontvangt van 1.000 euro per maand.  Ben je bijvoorbeeld met 40 ondernemers in een KOFonds, dan schenkt iedereen maandelijks 25€ aan het zieke lid.  Is er niemand ziek, dan gebeurt er niets en wordt er niet geschonken.

Dit lijkt wel een heel interessant systeem. Natuurlijk. Wil je meer weten, neem dan gerust een kijkje op www.kofonds.be

 

Financial Management
Francis Demuynck maakt voor uw bedrijf een management rapportering op maat. Hij onderzoekt de noden, en gaat met de data van uw onderneming aan de slag. Als excel-wizard zet hij een systematiek op die voor de zaakvoerder ende interne boekhouder gemakkelijk te gebruiken is. Geen business intelligence met onderliggend een zwaar ERP-programma, maar een excel tool als leidraad voor de zaakvoerder, die helpt bij het verder ontwikkelen van een dashboard met de juiste KPI’s.